lunes, 17 de agosto de 2015

La província kurda de Şırnak declara l'autonomia a Turquia

Haz click para ver la versión en castellano

Durant molt temps s'ha sentit parlar d'autonomia com una reacció a la manipulació agressiva de Turquia sobre les polítiques kurdes. De tant en tant, en alguns periòdics apareixien titulars sobre una possible declaració d'autonomia. En el matí de l'11 d'agost, Cumhuriyet Daily ha publicat una notícia que estableix que l'Assemblea Popular de Sirnak de la ciutat kurda de Sirnak ha declarat l'autonomia a Turquia, amb una manifestació del Partit de les Regions Democràtiques. La declaració assenyala la raó de l'autonomia com la pèrdua de legitimitat de les institucions estatals a la ciutat als ulls de la població. Anteriorment, diversos altres grups guerrillers havien reclamat autonomia de la província diverses vegades.

La declaració és la següent:

El govern d'AKP ha declarat la guerra a Kurdistan després del bombardeig de Suruç. Més recentment, hi ha hagut un intent massiu de massacre a Silopi que va acabar amb la mort de 3 habitants del nostre poble. Després d'aquesta massacre, l'Assemblea Popular de Sirnak, pot despreocupar-se de l'Estat però ha d'aclarir que no és possible continuar amb les institucions de l'Estat com a tal, per tant, dir que una vegada més totes les institucions de l'Estat a la ciutat han perdut legitimitat. Cap governador no triat pot sotmetre'ns d'aquesta manera. A partir d'ara, anem a aferrar-nos al principi d'autogovern, construir les nostres vides amb una base democràtica. D'altra banda, a partir d'ara enfront de qualsevol atac anem a respondre amb mecanismes d'autodefensa. Anem a governar-nos a nosaltres mateixos a partir d'ara, no anem a deixar a ningú manar-nos per sobre de nosaltres mateixos”.

Després dels sagnants fets que han estat ocorrent al centre de la ciutat provincial i als comtats, diversos partits polítics kurds, organitzacions no governamentals, institucions i plataformes de muntatge han fet una manifestació pública conjunta amb la participació del Partit de les Regions Demòcrata declarant l'Autonomia Democràtica sota el nom d'Assemblea del Poble de Sirnak. 

La declaració es va produir quatre dies abans de l'aniversari de l'inici de la lluita armada kurda contra l'Estat turc. El 15 d'agost de 1984 la guerrilla kurda PKK va organitzar el primer atac i per això el 15 d'agost es coneix com el dia de “La Primera Bala” entre els simpatitzants. Al mateix temps, en una manifestació separada, el KCK (l'estructuració urbana del PKK) ha demanat l'alliberament dels presos polítics i l'adopció de mesures sòlides per part de l'Estat per al procés de la pau kurda.

FOTO: La província de Şırnak en vermell







No hay comentarios:

Publicar un comentario