viernes, 29 de mayo de 2015

Nou Estat Policial a Turquia després de l'engegada del nou paquet de seguretat interna





Després d'una llarga sessió duta a terme aquesta nit, ha estat aprovada al Parlament turc el “paquet de seguretat interna” que atorga major poder a la policia, incloent-hi el dret de tirar a matar. Aquest projecte va ser presentat pel govern de l'AKP i inclou canvis en certes lleis i ordres executives.

En la nova legislació s'inclouen dins de la definició d'armes, l'anomenat còctel molotov, justificant el poder dels cossos policials de disparar amb bales de foc a totes aquelles persones que utilitzin aquesta arma. La llei també prohibeix la vestimenta tradicional «Sal û şapik» argumentant que “s'assembla a l'uniforme de l'organització” i preveu la detenció de les persones que cobreixin el seu rostre amb el tradicional “keffiyeh”. Serà possible declarar certes àrees com a «zones militars prohibides» per motius de falta de seguretat, això comportarà la possible evacuació d'àrees de població.

Si es considera que pot haver-hi un retard, bastarà amb un escrit del cap de la policia o del cap de l'organització d'intel·ligència per realitzar escoltes telefòniques dels ciutadans i solament serà sotmès a l'aprovació d'un jutge passades 48 hores, en lloc de les 24 hores anteriors.

La nova legislació també atorga amplis poders als governadors, que podran prohibir les manifestacions, protestes, concentracions així com ordenar arrests i assignar unitats armades.

El Partit Democràtic dels Pobles (HDP) es va oposar al paquet de seguretat i va aconseguir que el govern retirés almenys seixanta articles. La resta de les mesures que van ser aprovades, malgrat l'oposició per la resta dels partits, han causat fúria i estupor en la ciutadania i en les organitzacions de drets humans.

Els comentaristes opinen que el govern de l'AKP pren aquestes mesures just abans de les eleccions generals a Turquia per evitar qualsevol oposició, però també aquestes mesures incitarien al moviment kurd a enfrontaments, que resultaria a criminalitzar-los, prova d'això són els atacs de l'exèrcit turc després dels missatges del PKK. També es tem que Turquia entri en una espiral d'estat policial.

Publicat per ANF/KQ

No hay comentarios:

Publicar un comentario